Menu Sluiten

Hooibouw


Hooibouw

Wat is hooibouw.

Hooibouw is een activiteit waarbij het bijproduct van het hooiproces wordt omgezet in diervoeder. Dit gebeurt zowel op individuele basis voor eigen gebruik als commercieel met winstoogmerk. Sommige landen, zoals Australië, de VS, Canada, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk stimuleren de productie en verwerking van diervoeder uit bijproducten van de productie en verwerking van hooi.

Dit soort voeder is zeer voedzaam en bevat vitaminen, mineralen en diverse andere plantaardige stoffen die uiterst heilzaam zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Ze zijn ook kosteneffectief en economisch duurzaam.

Hooivorming zet hooi, bederfelijk, eetbaar, voer om in een product dat schoon, stabiel en veilig te gebruiken is zonder vrees voor bederf en zonder risico van bodemerosie. Hooien kan manueel of elektronisch gebeuren. Bij manuele hooibouw wordt het bijproduct op een open veld geteeld, met tractoren van het natuurlijke grasland verwijderd, gefilterd om kleine brokstukken te verwijderen en opnieuw gefilterd alvorens het residu naar een verwerkingsbedrijf te sturen.

Dit vergt intensieve arbeid, maar heeft een hogere winstmarge dan de elektronisch bediende tegenhanger.

Hooibouw met door paarden voortgetrokken machines biedt de mogelijkheid dichter bij de natuur te komen en een nauwere band met de natuur op te bouwen.

Een door paarden voortgetrokken wagen is essentieel voor het hooiproces en paarden zijn een integrerend onderdeel van het hooiproductieproces. De meeste mensen bezitten paarden omdat ze de geur lekker vinden en als verdoving voor het hooiproces fungeren.

Hooi wordt gemaakt van verschillende componenten zoals stro, luzerne, klaver, luzernehooi, maïs, haver, rijst of zomertarwe. Er zijn voordelen aan elk van deze soorten materiaal en men moet rekening houden met de omgeving waarin men leeft en de beschikbaarheid van brandstof alvorens te beslissen welk materiaal men zal gebruiken.

Het mechanische proces om het losse hooi in de baal te krijgen, gebeurt meestal met behulp van een zeis.

Een zeis is een lange metalen staaf met tanden die wordt gebruikt om de dag van het stro of ander materiaal te scheiden. Een zeis kan elektrisch of mechanisch worden aangedreven. Veel mensen doen graag zelf handwerk of gebruiken een zeis die ze zelf hebben gebouwd.

Info over hooibouw

Gegevens over Hooibouw

Wat weten we nog over hooibouw.

Machines zoals een wals en luchtcompressoren kunnen ook worden gebruikt tijdens het hooien. De wals verplaatst de baal horizontaal en creëert het vacuüm.

Dit dwingt de lucht door het hooi te circuleren waardoor het sneller en grondiger uitdroogt. Het is belangrijk te onthouden dat hoe kouder het wordt, hoe droger het wordt, waardoor het hooi meer water gaat bevatten en dus zwakker wordt dan droog hooi. Hooi en stro zijn zwaarder dan water, dus het gebruik van een wals helpt de baal stabiel te houden.

Hooi en stro kunnen ook in een automatisch systeem worden gekeerd. Dit wordt hooi stapelen genoemd.

Dit is een mechanisch proces waarbij het weefgetouw omhoog wordt gedraaid en het hooi wordt gestapeld terwijl het wordt bewaterd door de luchtcompressor. Hoefijzers duwen de stapels door de baal terwijl deze wordt gedraaid. Het is niet nodig de baal manueel te draaien.

Meer info over hooibouw nu op www.vanhaute-landbouwmachines.be.

Tags

Bedrijven Hooibouw | Herstellingen Hooibouw | Hooibouw Hark | Hooibouw Maaier | Hooibouw Oost-vlaanderen | Hooibouw Opraap En Combiwagen | Hooibouw Schudder |