Menu Sluiten

Haagscharen


Haagscharen

Informatie over haagscharen.

Haagscharen zijn tuingereedschap ontworpen voor het snoeien van struiken of afzonderlijke planten in tuinen en achtertuinen. Er zijn verschillende modellen haagscharen en verschillende ontwerpen. Sommige haagscharen hebben een aangebouwde ploeg, waardoor ze kunnen worden gebruikt in tuinen waar niet genoeg ruimte is om het snoeigereedschap te scheiden van het hoofdgereedschap voor het landschap.

Een heggenschaar of haagschaar is een stuk tuingereedschap dat gebruikt kan worden om een heg te snoeien. Door een heg regelmatig te snoeien kan deze in model worden gebracht.

Behalve recht kan er in allerlei modellen worden gesnoeid. De heggenschaar wordt gebruikt in de tuin- en landbouw.

Van krachtige performante heggenscharen met benzinemotor tot elektrische modellen en zelfs haagscharen met accu. Die laatste mogen dan wel iets minder krachtig zijn dan benzineheggenscharen, ze bieden u wel totale bewegingsvrijheid, zijn milieuvriendelijker én maken minder lawaai.

Aan u om te kiezen welke haagschaar het best bij uw tuin past.

De meeste heggenscharen worden door een motor aangedreven. Er zijn elektrische heggenscharen met een snoer of met een accu. Daarnaast zijn er heggenscharen met een benzinemotor. Voor het snoeien van hoge heggen kan een telescopische heggenschaar worden gebruikt.

Deze machine is voorzien van een uitschuifbare steel zodat er geknipt kan worden zonder gebruik te maken van een ladder.

Een heggenschaar is niet geschikt om dikke takken mee te knippen, daarvoor is een takkenschaar nodig, eventueel met in lengte verstelbare benen. Voor nog dikkere takken voldoet meestal een takkenzaag.

Haagscharen hebben verschillende messen en handvaten om uit te kiezen. Sommige hebben platte stalen messen, terwijl andere gekartelde randen op de messen hebben om effectiever door taai gras of takken te snijden.

De platte stalen messen zijn geschikter voor lange trektochten over velden, omdat ze niet zo vaak hoeven te worden geslepen als messen met gekartelde randen.

Als u echter van plan bent uw heggenschaar op gazons of in kleine tuinen te gebruiken, zullen de platte stalen bladen meer bescherming bieden dan de bladen met gekartelde randen. Haagscharen zijn er ook in vele maten, waaronder kleinere versies voor de particuliere en commerciële markt.

Er zijn ook verschillende soorten haagscharen, waaronder rechte messen en hoekmessen. Een recht blad is het gemakkelijkst te gebruiken en het minst schadelijk voor de plant en het gras.

Net als bij ander tuingereedschap moeten de rechte messen regelmatig worden geslepen. Haagscharen met haakse messen zijn moeilijker te slijpen, maar ze snijden schoner en laten de grond beter intact. De haagscharen met afgeronde messen zijn het populairst en zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes om aan verschillende behoeften te voldoen.

Info over haagscharen

Notie over Haagscharen

Wat weten we nog over haagscharen en heggenscharen.

Voor het snoeien van het landschap zijn alle soorten haagscharen geschikt. Er zijn echter specifieke situaties waarin een haagschaar beter is dan een tuinschaar.

Als u uw tuin rondom een fontein of waterpartij wilt inrichten, kunt u het beste een heggenschaar gebruiken met een blad met diamantvormige punten.

Deze zijn sterker dan vlakke bladen en dringen door de harde buitenste lagen van het marmer of beton rond de fontein heen. Ze zullen ook diep in de zachtere lagen van het gras snijden, waardoor het gras niet snel terug zal groeien en uw portemonnee zal oplopen.

Meer info over haagscharen nu op www.vanhaute-landbouwmachines.be.

Tags

Haagscharen Stihl | Haagscharen | Herstelling Haagscharen | Landbouwmachines Haagscharen | Leveranciers Haagscharen | Onderhoud Haagscharen |