Menu Sluiten

Frezen


Frezen

Informatie over frezen.

Frezen is de bewerking waarbij een snijgereedschap in een werkstuk wordt gebracht door het te roteren met een hoge snijsnelheid. Dit kan ook worden gedaan roterend op een of meer assen, snijsnelheid, en verschillende druk.

Verspanende bewerkingen worden in verschillende industrieën gebruikt om een verscheidenheid van voorwerpen te fabriceren en te vervaardigen. Enkele van deze industrieën zijn de defensie-industrie, energieopwekking, lucht- en ruimtevaart, medisch, cement, chemie, textiel, glasvezel, rubber, kunststof, aluminium, tin, aardolie, enz.

Frezen is een verspanende bewerking waarbij met gebruik van een roterend gereedschap, de frees, materiaal wordt verwijderd.

Frezen is een bewerking die met name wordt gebruikt in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie.

Freesmachines worden gewoonlijk gebruikt voor het verwijderen van materiaal van oppervlakken zoals staal, aluminium, messing, koper, magnesium, graniet, lood, glasvezel, enz. Freesmachines kunnen gaten in verschillende afmetingen snijden, boren en vergroten. Zij kunnen worden gebruikt voor de vervaardiging van buizen, gordijnen, holsters, meubelen, kettingen, sloten, bouten, wielen, en nog veel meer.

Om de eigenlijke freesbewerking uit te voeren, moet de machine goed gebouwd en zeer nauwkeurig zijn.

Frezen wordt gedaan op een freesmachine, die tegenwoordig vaak CNC computergestuurd is.

Onderstaand zijn enkele voorbeelden van verschillende soorten frezen.

Het eerste type frezen is spiebaanfrezen.

Spiebaanfrezen worden gebruikt om spiebanen te maken in een as. Als er dan in de tweede as een spiebaan gemaakt is kan men er een spie tussen steken. Deze zorgt dan dat de rotatie van de as kan worden verbonden aan bijvoorbeeld een kettingwiel. In sommige gevallen is het zo dat deze spiebaan niet te lang zou mogen zijn om mogelijke verzwakking van de as te voorkomen.

Men moet dus frezen hebben die kunnen boren en centrumsnijdend is. De spiebaanfrees kan dit doordat de top van de frees hoger ligt dan de rest van het snijvlak van de frees.

Info over frezen

Feiten over Frezen

Wat kunnen we nog vertellen over frezen.

Er bestaan ook nog veel andere frezen zoals ruwe frezen die gebruikt worden als er voor-gefreesd moet worden, zaagfrezen of frezen voor in de houtsector.

Een heel ander type frezen is de vingerfrezen. Vingerfrezen, of universele frezen, zijn niet altijd centrumsnijdend. Dus met dit type frees kan er niet geboord worden, enkel gefreesd.

Het centrum van de frees ligt lager dan de snijtanden.

Deze frezen zijn meestal gemaakt van HSS, snelstaal of van ander materiaal zoals hard metaal, of werken met verwisselbare snijplaatjes, ook gekend als wisselplaten.

Meer info over frezen nu op www.vanhaute-landbouwmachines.be.

Tags

Aanbouwdelen Diepgrondfrees | Diepgrondfrees Oost-vlaanderen | Diepgrondfrees | Frezen Agria | Frezen Honda | Frezen Stiga | Frezen Stihl |